Kirándulási lehetőségek

Soltvadkerten és környékén

Az árakat a csoport létszáma, igényei és a kért szolgáltatások függvényében állapíthatjuk  meg!

Aki több napot tölt a vidéken, annak megéri megnézni a környező települések, nagyobb városok kínálatát is. A továbbiakban néhány egész napos programcsomagot mutatunk be családok és turistacsoportok részére. Igény szerint idegenvezetőt, moderátort és járművet szervezünk.

I. Fagylalt, bor, harckocsi

Igazán nem is kell messzire menni, hogy Magyarország egyik legjobb cukrászdájához érkezzünk. Ugyanis ezt a hírnevet vívta ki magának Szervánszky László és családja Soltvadkerten, akik több mint 30 éve üzemeltetik a Korona Cukrászdát. A csoport idegenvezetővel az emeleti cukrászati magángyűjteményt is megtekintheti. A fagylalttal a kezünkben éppen el tudunk sétálni a pár száz méterre lévő veterán motor múzeumhoz és a helytörténeti gyűjteményhez.

Kiskőrös 8 km-re található innen, ahová akár biciklivel is elmehetünk a biztonságos kerékpárúton. Itt illik megtekinteni Petőfi Sándor szülőházát. A régi épület mellett modern emlékmúzeum áll, amely kiskunság élővilágát is bemutatja. A kiskőrösi szlovák hagyományokat ismerhetjük meg a Szlovák Tájházban. A városközponttól csupán pár száz méterre található az Országos Közúti Emlékgyűjtemény, amelyben úthengereket, régi járműveket és különböző úttípusokat tekinthetünk meg. A hely meglehetősen élményszerű és a játékos kedvűeknek nem szabad kihagyni. Kiskőrösön termálfürdő is található, amelyhez külön szálloda és étterem tartozik. A veterán autók múzeuma pedig különleges élményt nyújt felnőttnek-gyermeknek egyaránt.

Innen továbbmehetünk Kecelre, ahol az ország legnagyobb szabadtéri harceszköz múzeuma található. Ez a Pintér Művek Haditechnikai Gyűjtemény, amelyben Kádár János vadászfegyverei, világháborús kézifegyverek, valamint harci repülőgépek, páncélozott járművek, valamint a kommunista szobrászat legszebb remekei tekinthetők meg. Emellett érdemes megnézni a városi múzeumot is.

És akkor a borokról: mindhárom település bővelkedik borházakban és pálinkafőzőkben. Ezekben szakmai vezetéssel ismerhetők meg a különböző gyártási technológiák, szakmai titkok - természetesen kóstolóval és egy kis vacsorával egybekötve. Aztán egyszer egy citerazenekar is betoppanhat...

II. Szeged

A Tisza-parti egyetemi város Szeged gyönyörű utcáival, múzeumaival, vízi sport versenyeivel és halászléjével marasztalja a vendégeket. A nyári színházi előadások a Dóm-téren évente több tízezer vendéget vonzanak a városba. Népszerűek a vízi sport versenyek és a különböző utcai fesztiválok is. A múzeumokban Móra Ferenc és más alföldi írók világát ismerhetik meg a látogatók, emellett pedig a helyi néprajz és állatvilág értékei kerülnek bemutatásra. A Pick Múzeum a szalámi gyártás múltját tárja elénk, látványos formában. Érdemes megnézni a dómot és a körülötte elhelyezkedő panteont, hazánk leghíresebb tudósaival. A Tisza-parti sétány, a Vadaspark és az egyetemi Füvészkert ugyancsak sok szépséget tartogat.

III. Ópusztaszer

Érdemes egész napos programként betervezni az ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark meglátogatását. Itt a híres Feszty-körkép mellett panoptikum, skanzen, szélmalom és különböző kisebb kiállítások várják a látogatókat. A parkban gátőrház, útkaparó ház és térség élővilágát bemutató pavilonok is helyet kaptak. Érdemes bemenni a labirintusba, illetve megnézni a lovas íjász bemutatót, melyek ára külön fizetendő. Gyerekeknek külön programok, mozgáskorlátozottaknak elektromos járművek.

IV. Kecskemét, a Hírös Város

Bács-Kiskun megye székhelyén a szecessziós városközpontot kell első sorban megemlíteni, amelynek ékköve a Városháza. A díszteremben rendszeresek a fogadások, ahol az előre bejelentett csoportok még ajándékot is kapnak. Megéri szétnézni a Cifrapalota gyűjteményeiben, valamint korzózni Magyarország egyik legrégibb sétálóutcáján. Itt működik a Kodály Intézet, ahol a neves zenepedagógusról külön kiállítással emlékeznek meg. Leskowsky Albert hangszergyűjteményében minden érdeklődő kipróbálhatja a neki legjobban tetsző hangszereket. A város legkiemelkedőbb eseménye az augusztusban zajló Repülőnap.

V. A betyárok börtöne és Pongrácz Gergely 56-os múzeuma

Kiskunfélegyházán az ország egyetlen börtön múzeumát tekinthetik meg az érdeklődők. Ez a Kiskun Múzeum épületében található épület sok betyárnak okozott keserű heteket, sőt hónapokat. Itt láthatók azok az eszközök, melyekkel sikerül szóra bírni ezeket a szilaj legényeket, nemkülönben körözési fényképek és az akkori ismert zsandárok fotói. Félegyházáról továbbmehetünk Kiskunmajsára, ahol a Corvin-köz legendás parancsnoka, Pongrácz Gergely rendezte be 56-os emlékmúzeumát. Itt egy igazi szovjet tankra is fel tudunk mászni! Szemben, a modern kápolnában pedig a forradalom után kivégzettek mártírok emlékének adózhatunk.

VI. Halas, a kiskun mezőváros

Ült már szégyenkövön? Járt már szélmalomban? Varrt már csipkét? Mindez kipróbálható és megélhető Kiskunhalason. A helyi néprajzi értékeket játékos formában mutatjuk be, ami felnőttek számára is érdekes. A város legnagyobb értékei a Csipkeházban tekinthetők meg, ahol meg is mutatják a csipkekészítés fortélyait (nem mindet!). A megye egyetlen működő zsinagógájában helyi zsidó vallástanár kalauzolja a csoportot. Ezt egy sóstó-parti séta követi, melynek során egy árpádkori falu emlékhelyét tekinthetik meg a kirándulók. A kalandvágyókat pedig egy pusztai gyalogtúra várja.

VII. Mediterrán hangulat: Baja és Gemenc

A Duna partján fekvő kisváros soknemzetiségű kultúrájáról, valamint mediterrán jellegű főteréről vált híressé. A program során benézünk a bajai szerb templomba, a zsinagógából átalakított könyvtárba és a városi múzeumba. Sétálunk a Sugovica partján (vagy akár fürdünk is). Mód nyílik megkóstolni a bajai halászlét, melyből a júliusi halászléfőző ünnepen több ezer bográccsal fő a városközpontban. A Duna túlsó partján található a Gemenci erdő, amelyben gyalogosan és kisvasúttal is gyönyörű kirándulásokat lehet tenni. Hazafelé egy borkóstoló is belefér a hajósi pincesoron.

VIII. Szabadka, Palics

Noha ez a túra már átnyúlik határainkon, de a vajdasági metropolisz (Szabadka) közelsége mindig is hatott a kiskunhalasi kistérség életére. Vonattal és autóval is csupán fél óra az út, ha esetleg a határátlépés miatt meg is hosszabbodik, mindenképpen érdemes egy napot eltölteni ebben a soknemzetiségű városban. A túra során a helyi magyarság történetébe és életébe is bekukkantunk a múzeumban illetve kultúrintézményekben. A szecessziós Városháza még a monarchia idejében épült és mindenképpen érdemes megnézni festett üvegablakait - belülről is. A városközpont, a sétálóutcák és a kávézók hangulata már a Balkánt juttatja eszünkbe. Ugyancsak a monarchia hangulatát érezzük, ha kimegyünk Palics fürdőre, amely nem csak szezonban, hanem tavasszal és ősszel is kellemes sétára ad lehetőséget. Figyelem: az állatkert nem csak a gyerekek számára érdekes! Igény szerint színházlátogatás is könnyedén szervezhető.

IX. Hajós-Kalocsa program

Néprajzilag roppant sokszínű kirándulást tehetünk, hogy ha az eredeti sváb nyelvjárást beszélő Hajósra kirándulunk. A lakosság túlnyomó része még a XVIII. században betelepített német telepesek leszármazottja. Sokan közülük még beszélik a régi nyelvet is. A programot a néhány éve felújított érseki kastélyban érdemes elkezdeni: a megye egyik legszebb barokk kastélya! A kisváros katolikus búcsújáróhely, a telepesek által idehozott Mária szobor a templomban tekinthető meg. Hajós fő építészeti értéke a pincefalu, ahol kiváló Cabernet borokat kóstolhatunk. Különösen érdemes ősszel erre járni, amikor a vendégek egy igazi szüreten is részt vehetnek. Innen néhány kilométer az érseki város Kalocsa, ahol a Székesegyház, az Érseki Könyvtár és Kincstár enged bepillantást a katolikus egyházi kultúrába. A megújult székesegyházban pedig csak egy üveg járólap választja el a látogatót a középkori altemplomtól.

A Visky Károly Múzeum a kalocsai hímzést és paraszti életmódot mutatja be, míg Kovács László fazekas műhelyében egy népi mesterség felélesztésének lehetünk tanúi.

X. Egy nap Bócsán

A tanyás települések csodálatos világát hozza elénk a csupán néhány kilométerre fekvő Bócsa, ahol a lakosság 40 %-a külterületen él. Ezeken a tanyákon sokszor élénk gazdasági tevékenység zajlik: állattenyésztés, borászat, vagy szőlő- és gyümölcstermesztés. Egy ilyen üzembe feltétlen megéri ellátogatni, nem különben a csikós bemutatóra, egy kis pusztai kocsikázással egybekötve. A tájházban kis vetélkedő keretében mutatjuk be a régi idők tárgyait. A helyi zsíros kenyér és borocska jótékony hatását egész nap tapasztalni fogja. Igény szerint kemencében is süthet a kedves vendég és a nádtető alatt pusztai pörköltet szolgálunk fel.

Igény szerint ebédet, vacsorát, zenekart vagy más kulturális eseményt bármelyik kiránduláson megszervezünk. Kerékpárkölcsönzés, külön feladatok összeállítása ugyancsak könnyedén megoldható. Az idegenvezetés nyelve magyar, német vagy angol lehet.

Idegenvezetés információ Káposzta Lajos, 20/9466-727, kaposztalajos@gmail.com